Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) MCQ Questions & Answers in Organic Chemistry | Chemistry

Learn Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) MCQ questions & answers in Organic Chemistry are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

151. \[C{{H}_{3}}\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\, \\ Br\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{-CH-}}\,C{{H}_{3}}\xrightarrow{alc.\,KOH}X\]       \[\xrightarrow[\text{Peroxide}]{HBr}Y\xrightarrow[\text{Acetone}]{NaI}Z\]
In the given reaction what will be the final product?

A $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}I$$
B $$C{H_3}CHIC{H_2}I$$
C $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}C{H_2}C{H_3}$$
D $$C{H_3}C{H_2}CH{I_2}$$
Answer :   $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}I$$

152. The reaction of toluene with chlorine in presence of ferric chloride gives predominantly :

A benzoyl chloride
B $$m$$ - chlorotoluene
C benzyl chloride
D $$o$$ - and $$p$$ - chlorotoluene
Answer :   $$o$$ - and $$p$$ - chlorotoluene

153. The compound most reactive towards $${S_N}1$$  reaction

A Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
B Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
C Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
D Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
Answer :   Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image

154. Which of the following compounds has the highest boiling point?

A $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}Cl$$
B $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}C{H_2}Cl$$
C $$C{H_3}CH\left( {C{H_3}} \right)C{H_2}Cl$$
D $${\left( {C{H_3}} \right)_3}CCl$$
Answer :   $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}C{H_2}Cl$$

155. Which of the following haloalkanes reacts with aqueous $$KOH$$  most easily?

A 1-Bromobutane
B 2-Bromobutane
C 2-Bromo-2-methylpropane
D 2-Chlorobutane
Answer :   2-Bromo-2-methylpropane

156. Cyclobutyl bromide on treatment with magnesium in dry ether forms an organometallic compound $$(A).$$  The organometallic compound reacts with ethanal to give an alcohol $$(B)$$  after mild acidification. Prolonged treatment of alcohol $$(B)$$  with an equivalent amount of $$HBr$$  gives $$(C).$$  What will be the product $$'C'?$$

A 1-Chloro-1-ethylcyclopentane
B 1-Bromo-1-methylcyclopentane
C 3-Bromo-2-methylcyclopentane
D None of these
Answer :   1-Bromo-1-methylcyclopentane

157. Identify $$(Z)$$  in the following reaction series,
\[{{C}_{2}}{{H}_{5}}I\xrightarrow[KOH]{\text{Alcoholic}}\left( X \right)\xrightarrow{B{{r}_{2}}}\]      \[\left( Y \right)\xrightarrow{KCN}\left( Z \right)\]

A \[C{{H}_{3}}-C{{H}_{2}}-CN\]
B \[\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \\ CN\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{C{{H}_{2}}\,\,-}}\,\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\, \\ CN\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{C{{H}_{2}}}}\,\]
C \[\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \\ Br\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{C{{H}_{2}}\,\,-}}\,\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\, \\ CN\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{C{{H}_{2}}}}\,\]
D \[\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \\ Br\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{CH\,\,=}}\,\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\, \\ CN\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{CH}}\,\]
Answer :   \[\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \\ CN\,\,\,\,\,\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{C{{H}_{2}}\,\,-}}\,\underset{\begin{smallmatrix} |\,\,\,\,\,\,\,\, \\ CN\,\,\,\,\,\, \end{smallmatrix}}{\mathop{C{{H}_{2}}}}\,\]

158. Which of the following is not correctly matched with its IUPAC name?

A $$CH{F_2}CBrClF:$$    1-Bromo-1-chloro-1, 2, 2-trifluoroethane
B $${\left( {CC{l_3}} \right)_3}CCl:$$    2-(Trichloromethyl)-1, 1, 1, 2, 3, 3, 3-heptachloropropane
C $$C{H_3}C{\left( {p - Cl{C_6}{H_4}} \right)_2}CH\left( {Br} \right)C{H_3}:$$        2-Bromo-3, 3-$$bis$$  ( 4-chlorophenyl ) butane
D $$o - Br{C_6}{H_4}CH\left( {C{H_3}} \right)C{H_2}C{H_3}:$$        2-Bromo-1-methylpropylbenze
Answer :   $$o - Br{C_6}{H_4}CH\left( {C{H_3}} \right)C{H_2}C{H_3}:$$        2-Bromo-1-methylpropylbenze

159. Which of the following is an example of $$vic$$  - dihalide?

A Dichloromethane
B 1, 2-Dichloroethane
C Ethylidene chloride
D Allyl chloride
Answer :   1, 2-Dichloroethane

160. Among the following, the molecule with the lowest dipole moment is

A $$CHC{l_3}$$
B $$C{H_3}Cl$$
C $$C{H_2}C{l_2}$$
D $$CC{l_4}$$
Answer :   $$CC{l_4}$$