Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) MCQ Questions & Answers in Organic Chemistry | Chemistry

Learn Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) MCQ questions & answers in Organic Chemistry are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

11. The IUPAC name of $${\left( {C{H_3}} \right)_2}CH - C{H_2} - C{H_2}Br$$       is

A 1-bromopentane
B 1-bromo- 3-methylbutane
C 2-methyl-4-bromobutane
D 2-methyl-3-bromopropane
Answer :   1-bromo- 3-methylbutane

12. Cyanide ion acts as an ambident nucleophile. From which end it acts as a stronger nucleophile in aqueous medium?

A It acts as a stronger nucleophile from carbon end.
B It acts as a stronger nucleophile from nitrogen end.
C It depends on the nature of the alkyl halide.
D It has same strength from both the ends.
Answer :   It acts as a stronger nucleophile from carbon end.

13. \[{{C}_{2}}{{H}_{5}}Br\xrightarrow{AgCN}X\xrightarrow[Zn-Hg/HCl]{\text{Reduction}}Y,\]       Here $$Y$$  is

A Ethyl methyl amine
B $$n$$ - propylamine
C Isopropylamine
D Ethylamine
Answer :   Ethyl methyl amine

14. Which of the following alkyl halides undergoes hydrolysis with aqueous $$KOH$$  at the fastest rate?

A $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}Cl$$
B $$C{H_3}C{H_2}Cl$$
C $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}C{H_2}Cl$$
D $$C{H_3}C{H_2}CH\left( {Br} \right)C{H_3}$$
Answer :   $$C{H_3}C{H_2}CH\left( {Br} \right)C{H_3}$$

15. The order of reactivities of methyl halides in the formation of Grignard reagent is

A $$C{H_3}I > C{H_3}Br > C{H_3}Cl$$
B $$C{H_3}Cl > C{H_3}Br > C{H_3}I$$
C $$C{H_3}Br > C{H_3}Cl > C{H_3}I$$
D $$C{H_3}Br > C{H_3}I > C{H_3}Cl$$
Answer :   $$C{H_3}I > C{H_3}Br > C{H_3}Cl$$

16. An unknown alkyl halide $$(A)$$  reacts with alcoholic $$KOH$$  to produce a hydrocarbon $$\left( {{C_4}{H_8}} \right)$$  as the major product. Ozonolysis of the hydrocarbon affords one mole of propanaldehyde and one mole of formaldehyde. Suggest which organic compound among the following is the correct structure of the above alkyl halide $$(A)?$$

A $$C{H_3}CHBrC{H_2}C{H_3}$$
B $$C{H_3}CH\left( {Br} \right)CH\left( {Br} \right)C{H_3}$$
C $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}C{H_2}Br$$
D $$Br{\left( {C{H_2}} \right)_4}Br$$
Answer :   $$C{H_3}C{H_2}C{H_2}C{H_2}Br$$

17. Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq question image $$X, X$$  in the reaction is

A Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
B Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
C Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
D Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
Answer :   Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image

18. Which of the following is a key intermediate in the reaction shown below ?
Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq question image

A Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
B Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
C Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
D Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image
Answer :   Electrophilic Aromatic Substitution (Haloalkanes and Haloarenes) mcq option image

19. Consider the following $${S_N}2$$  reactions
$$\eqalign{ & \left( {\text{i}} \right)RX + {Y^ - } \to R - Y + {X^ - } \cr & \left( {{\text{ii}}} \right)RX + Y \to R - {Y^ + } + {X^ - } \cr & \left( {{\text{iii}}} \right)R{X^ + } + {Y^ - } \to R - Y + X \cr & \left( {{\text{iv}}} \right)R{X^ + } + Y \to R - {Y^ + } + X \cr} $$
In which reactions there is large increase and large decrease in rate of reaction respectively with increase in polarity of the solvent?

A (ii) and (iii)
B (ii) and (iv)
C (i) and (iv)
D (iv) and (i)
Answer :   (ii) and (iii)

20. In $${S_N}2$$  reactions the sequence of bond breaking and bond formation is as follows

A bond breaking is followed by formation
B bond formation is followed by breaking
C bond breaking and formation occur simultaneously
D bond breaking and formation take place randomly
Answer :   bond breaking and formation occur simultaneously