Work Energy and Power MCQ Questions & Answers in Basic Physics | Physics

Learn Work Energy and Power MCQ questions & answers in Basic Physics are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

141. A tennis ball is dropped on a horizontal smooth surface. It bounces back to its original position after hitting the surface. The force on the ball during the collision is proportional to the length of compression of the ball. Which one of the following sketches describes the variation of its kinetic energy $$K$$  with time $$t$$  most appropriately?
The figure are only illustrative and not to the scale.

A Work Energy and Power mcq option image
B Work Energy and Power mcq option image
C Work Energy and Power mcq option image
D Work Energy and Power mcq option image
Answer :   Work Energy and Power mcq option image

142. A uniform chain of length $$2\,m$$  and mass $$0.1\,kg$$  overhangs a smooth table with its two third part lying on the table. Find the kinetic energy of the chain as it completely slips-off the table.

A $$\frac{8}{9}J$$
B $$\frac{{12}}{5}J$$
C $$\frac{3}{7}J$$
D $$\frac{{11}}{3}J$$
Answer :   $$\frac{8}{9}J$$

143. A person trying to lose weight by burning fat lifts a mass of $$10 \,kg$$  upto a height of $$1 \,m \,\,1000 \,times.$$    Assume that the potential energy lost each time he lowers the mass is dissipated. How much fat will he use up considering the work done only when the weight is lifted up? Fat supplies $$3.8 \times {10^7}\,J$$   of energy per kg which is converted to mechanical energy with a $$20\% $$  efficiency rate. Take $$g = 9.8\,m{s^{ - 2}}:$$

A $$9.89 \times {10^{ - 3}}\,kg$$
B $$12.89 \times {10^{ - 3}}\,kg$$
C $$2.45 \times {10^{ - 3}}\,kg$$
D $$6.45 \times {10^{ - 3}}\,kg$$
Answer :   $$12.89 \times {10^{ - 3}}\,kg$$

144. A particle of mass $$10\,g$$  moves along a circle of radius $$6.4\,cm$$  with a constant tangential acceleration. What is the magnitude of this acceleration if the kinetic energy of the particle becomes equal to $$8 \times {10^{ - 4}}J$$   by the end of the second revolution after the beginning of the motion ?

A $$0.1\,m/{s^2}$$
B $$0.15\,m/{s^2}$$
C $$0.18\,m/{s^2}$$
D $$0.2\,m/{s^2}$$
Answer :   $$0.1\,m/{s^2}$$

145. A constant power $$P$$ is applied to a car starting from rest. If $$v$$ is the velocity of the car at time $$t,$$ then

A $$v \propto t$$
B $$v \propto \frac{1}{t}$$
C $$v \propto \sqrt t $$
D $$v \propto \frac{1}{{\sqrt t }}$$
Answer :   $$v \propto t$$

146. Calculate the work done on the tool by $$\vec F\left( {11.25\hat i + 11.25\hat j} \right)N$$     if the tool is first moved out along the $$x$$-axis to the point $$x = 3.00\,m, y = 0$$    and then moved parallel to the $$y$$-axis to $$x = 3.00\,m, y = 3.00\,m.$$

A $$67.5J$$
B $$85J$$
C $$102J$$
D $$7.5J$$
Answer :   $$67.5J$$

147. A particle falls from a height $$h$$ on a fixed horizontal plane and rebounds. If $$e$$ is the coefficient of restitution, the total distance travelled by the particle before it stops rebounding is

A $$\frac{h}{2}\frac{{\left[ {1 - {e^2}} \right]}}{{\left[ {1 + {e^2}} \right]}}$$
B $$\frac{{h\left[ {1 - {e^2}} \right]}}{{\left[ {1 + {e^2}} \right]}}$$
C $$\frac{h}{2}\frac{{\left[ {1 + {e^2}} \right]}}{{\left[ {1 - {e^2}} \right]}}$$
D $$\frac{{h\left[ {1 + {e^2}} \right]}}{{\left[ {1 - {e^2}} \right]}}$$
Answer :   $$\frac{{h\left[ {1 + {e^2}} \right]}}{{\left[ {1 - {e^2}} \right]}}$$

148. A cord is used to lower vertically a block of mass $$M,$$ a distance $$d$$ at a constant downward acceleration of $$\frac{g}{4}.$$ The work done by the cord on the block is

A $$Mg\frac{d}{4}$$
B $$3Mg\frac{d}{4}$$
C $$ - 3Mg\frac{d}{4}$$
D $$Mg\,d$$
Answer :   $$ - 3Mg\frac{d}{4}$$

149. A Particle is acted upon by a force of constant magnitude which is always perpendicular to the velocity of the particle, the motion of the particles takes place in a plane. It follows that-

A its kinetic energy is constant
B its acceleration is constant
C its velocity is constant
D it moves in a straight line
Answer :   its kinetic energy is constant

150. A body projected vertically from the earth reaches a height equal to earth's radius before returning to the earth. The power exerted by the gravitational force is greatest

A at the highest position of the body
B at the instant just before the body hits the earth
C it remains constant all through
D at the instant just after the body is projected
Answer :   at the instant just before the body hits the earth