Work Energy and Power MCQ Questions & Answers in Basic Physics | Physics

Learn Work Energy and Power MCQ questions & answers in Basic Physics are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

21. Two identical beads of $$m = 100\,gram$$    are connected by an inextensible massless string can slide along the two arms $$AC$$ and $$BC$$ of a rigid smooth wire frame in a vertical plane. If the system is released from rest, the kinetic energy of the first particle when they have moved by a distance of $$0.1\,m$$  is $$8x \times {10^{ - 3}}J.$$   Find the value of $$x.\left( {g = 10\,m/{s^2}} \right)$$
Work Energy and Power mcq question image

A 8
B 6
C 9
D 11
Answer :   8

22. A body of mass $$m$$ is accelerated uniformly from rest to a speed $$v$$ in a time $$T.$$ The instantaneous power delivered to the body as a function of time is given by

A $$\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.{t^2}$$
B $$\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.t$$
C $$\frac{1}{2}\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.{t^2}$$
D $$\frac{1}{2}\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.t$$
Answer :   $$\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.t$$

23. A time dependent force $$F = 6t$$   acts on a particle of mass $$1 \,kg.$$  If the particle starts from rest, the work done by the force during the first $$1 \,second$$   will be-

A $$9\,J$$
B $$18\,J$$
C $$4.5\,J$$
D $$22\,J$$
Answer :   $$4.5\,J$$

24. A shell of mass $$200\,g$$  is ejected from a gun of mass $$4\,kg$$  by an explosion that generates $$1.05\,kJ$$  of energy. The initial velocity of the shell is

A $$100\,m{s^{ - 1}}$$
B $$80\,m{s^{ - 1}}$$
C $$40\,m{s^{ - 1}}$$
D $$120\,m{s^{ - 1}}$$
Answer :   $$100\,m{s^{ - 1}}$$

25. Two blocks of masses $${m_1} = 10\,kg$$   and $${m_2} = 20\,kg$$   are connected by a spring of stiffness $$k = 200\,N/m.$$   The coefficient of friction between the blocks and the fixed horizontal surface is $$\mu = 0.1.$$  Find the minimum constant horizontal force $$F$$ (in newtons) to be applied to $${m_1}$$ in order to slide the mass $${m_2}.$$

A $$\mu {m_1}g + \frac{{\mu {m_2}g}}{2}$$
B $$\mu {m_1}g + \mu {m_2}g$$
C $$\mu {m_1}g - \frac{{\mu {m_2}g}}{2}$$
D $$\frac{{\mu {m_1}g + \mu {m_2}g}}{2}$$
Answer :   $$\mu {m_1}g + \frac{{\mu {m_2}g}}{2}$$

26. An explosion blows a rock into three parts. Two parts go off at right angles to each other. These two are, $$1\,kg$$  first part moving with a velocity of $$12\,m{s^{ - 1}}$$  and $$2\,kg$$  second part moving with a velocity of $$8\,m{s^{ - 1}}.$$  If the third part flies off with a velocity of $$4\,m{s^{ - 1}},$$  its mass would be

A $$5\,kg$$
B $$7\,kg$$
C $$17\,kg$$
D $$3\,kg$$
Answer :   $$5\,kg$$

27. When a body is projected vertically up from the ground with certain velocity, its potential energy and kinetic energy at a point $$A$$ are in the ratio $$2 : 3.$$  If the same body is projected with double the previous velocity, then at the same point $$A$$ the ratio of its potential energy to kinetic energy is

A $$9:1$$
B $$2:9$$
C $$1:9$$
D $$9:2$$
Answer :   $$1:9$$

28. If kinetic energy of a body is increased by $$300\% ,$$  then percentage change in momentum will be

A $$100\% $$
B $$150\% $$
C $$265\% $$
D $$73.2\% $$
Answer :   $$100\% $$

29. The figure gives the potential energy function $$U\left( x \right)$$  for a system in which a particle is in one-dimensional motion. In which region the magnitude of the force on the particle is greatest :
Work Energy and Power mcq question image

A $$OA$$
B $$AB$$
C $$BC$$
D $$CD$$
Answer :   $$CD$$

30. A particle moves in a straight line with retardation proportional to its displacement. Its loss of kinetic energy for any displacement $$x$$  is proportional to-

A $$x$$
B $${e^x}$$
C $${x^2}$$
D $${\log _e}x$$
Answer :   $${x^2}$$