Work Energy and Power MCQ Questions & Answers in Basic Physics | Physics

Learn Work Energy and Power MCQ questions & answers in Basic Physics are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

81. An engine pumps water through a hose pipe. Water passes through the pipe and leaves it with a velocity of $$2\,m{s^{ - 1}}.$$  The mass per unit length of water in the pipe is $$100\,kg\,{m^{ - 1}}.$$   What is the power of the engine?

A $$400\,W$$
B $$200\,W$$
C $$100\,W$$
D $$800\,W$$
Answer :   $$800\,W$$

82. If two persons $$A$$ and $$B$$ take $$2$$ seconds and $$4$$ seconds respectively to lift an object to the same height $$h,$$ then the ratio of their powers is

A $$1:2$$
B $$1:1$$
C $$2:1$$
D $$1:3$$
Answer :   $$2:1$$

83. A block of mass $$10\,kg,$$  moving in $$x$$-direction with a constant speed of $$10\,m{s^{ - 1}},$$  is subjected to a retarding force $$F = 0.1\,x\,J/m$$    during its travel from $$x = 20\,m$$   to $$30\,m.$$  Its final $$KE$$  will be

A $$475\,J$$
B $$450\,J$$
C $$275\,J$$
D $$250\,J$$
Answer :   $$475\,J$$

84. A child is swinging a swing. Minimum and maximum heights of swing from the earth's surface are $$0.75\,m$$  and $$2\,m$$  respectively. The maximum velocity of this swing is

A $$5\,m/s$$
B $$10\,m/s$$
C $$15\,m/s$$
D $$20\,m/s$$
Answer :   $$5\,m/s$$

85. A rod of mass $$m$$ and length $$\ell $$ is made to stand at an angle of $${60^ \circ }$$ with the vertical. Potential energy of the rod in this position is

A $$mg\,\ell $$
B $$\frac{{mg\,\ell }}{2}$$
C $$\frac{{mg\,\ell }}{3}$$
D $$\frac{{mg\,\ell }}{4}$$
Answer :   $$\frac{{mg\,\ell }}{4}$$

86. A particle of mass $$100\,g$$  is thrown vertically upwards with a speed of $$5 \,m/s.$$  The work done by the force of gravity during the time the particle goes up is-

A $$-0.5\,J$$
B $$-1.25\,J$$
C $$1.25\,J$$
D $$0.5\,J$$
Answer :   $$-1.25\,J$$

87. A body moves a distance of $$10\,m$$  along a straight line under the action of a force of $$5$$ newtons. If the work done is $$25$$ joules, the angle which the force makes with the direction of motion of body is

A $${0^ \circ }$$
B $${30^ \circ }$$
C $${60^ \circ }$$
D $${90^ \circ }$$
Answer :   $${60^ \circ }$$

88. A force $$F$$ acting on an object varies with distance $$x$$ as shown here. The force is in $$N$$ and $$x$$ in $$m.$$ The work done by the force in moving the object from $$x = 0$$  to $$x = 6\,m$$  is
Work Energy and Power mcq question image

A $$18.0\,J$$
B $$13.5\,J$$
C $$9.0\,J$$
D $$4.5\,J$$
Answer :   $$13.5\,J$$

89. A metal ball of mass $$2\,kg$$  moving with a velocity of $$36\,km/h$$   has a head on collision with a stationary ball of mass $$3\,kg.$$  If after the collision, the two balls move together, the loss in kinetic energy due to collision is

A $$140\,J$$
B $$100\,J$$
C $$60\,J$$
D $$40\,J$$
Answer :   $$60\,J$$

90. A body of mass $$m$$ is accelerated uniformly from rest to a speed $$v$$  in a time $$T.$$   The instantaneous power delivered to the body as a function of time is given by-

A $$\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.{t^2}$$
B $$\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.t$$
C $$\frac{1}{2}\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.{t^2}$$
D $$\frac{1}{2}\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.t$$
Answer :   $$\frac{{m{v^2}}}{{{T^2}}}.t$$