Work Energy and Power MCQ Questions & Answers in Basic Physics | Physics

Learn Work Energy and Power MCQ questions & answers in Basic Physics are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

101. In figure, a block having a mass of $$5\,kg$$  is released from rest, where the spring acting on the body are horizontal and have a tension of $$50\,N.$$  The force constant of each spring is, $$k = 500\,N/m.$$   The velocity of the block after it has descended by $$0.3\,m.$$
Work Energy and Power mcq question image

A $$0$$
B $$1\,m/s$$
C $$2\,m/s$$
D none
Answer :   $$0$$

102. Consider the following two statements:
A. Linear momentum of a system of particles is zero.
B. Kinetic energy of a system of particles is zero.
Then-

A A does not imply B and B does not imply A
B A implies B but B does not imply A
C A does not imply B but B implies A
D A implies B and B implies A
Answer :   A does not imply B but B implies A

103. If the momentum of a body is increased by $$50\% ,$$  then the percentage increase in its kinetic energy is

A $$50\% $$
B $$100\% $$
C $$125\% $$
D $$200\% $$
Answer :   $$125\% $$

104. An object of mass $$2.0\,kg$$  makes an elastic collision with another object of mass $$M$$ at rest and continues to move in the original direction but with one-fourth of its original speed. What is the value of $$M$$ ?

A $$0.75\,kg$$
B $$1.0\,kg$$
C $$1.2\,kg$$
D None of these
Answer :   None of these

105. A body of mass $$1\,kg$$  is thrown upwards with a velocity $$20\,m{s^{ - 1}}.$$  It momentarily comes to rest after attaining a height of $$18\,m.$$  How much energy is lost due to air friction? (Take $$10\,g = m{s^{ - 2}}$$  )

A $$20\,J$$
B $$30\,J$$
C $$40\,J$$
D $$10\,J$$
Answer :   $$20\,J$$

106. A wind-powered generator converts wind energy into electrical energy. Assume that the generator converts a fixed fraction of the wind energy intercepted by its blades into electrical energy. For wind speed $$v,$$  the electrical power output will be proportional to-

A $$v$$
B $${v^2}$$
C $${v^3}$$
D $${v^4}$$
Answer :   $${v^3}$$

107. A particle of mass $$m$$ is driven by a machine that delivers a constant power $$k$$ watts. If the particle starts from rest, the force on the particle at time $$t$$ is

A $$\sqrt {\frac{{mk}}{2}} {t^{ - \frac{1}{2}}}$$
B $$\sqrt {mk} {t^{ - \frac{1}{2}}}$$
C $$\sqrt {2mk} {t^{ - \frac{1}{2}}}$$
D $$\frac{1}{2}\sqrt {mk} {t^{ - \frac{1}{2}}}$$
Answer :   $$\sqrt {\frac{{mk}}{2}} {t^{ - \frac{1}{2}}}$$

108. A wire suspended vertically from one of its ends is stretched by attaching a weight of $$200\,N$$  to the lower end. The weight stretches the wire by $$1 \,mm.$$   Then the elastic energy stored in the wire is-

A $$0.2 \,J$$
B $$10 \,J$$
C $$20 \,J$$
D $$0.1 \,J$$
Answer :   $$0.1 \,J$$

109. An iron ball of mass $$m,$$ suspended by a light inextensible string of length $$\ell $$ from a fixed point $$O,$$ is shifted by an angle $${\theta _0}$$ as shown so as to strike the vertical wall perpendicularly. The maximum angle made by the string with vertical after the first collision, if $$e$$ is the coefficient of restitution, is

A $${\sin ^{ - 1}}\left\{ {1 - {e^2}\left( {1 - \cos {\theta _0}} \right)} \right\}$$
B $${\cos ^{ - 1}}\left\{ {1 - {e^2}\left( {1 - \cos {\theta _0}} \right)} \right\}$$
C $${\tan ^{ - 1}}\left\{ {1 - {e^2}\left( {1 - \cos {\theta _0}} \right)} \right\}$$
D zero
Answer :   $${\cos ^{ - 1}}\left\{ {1 - {e^2}\left( {1 - \cos {\theta _0}} \right)} \right\}$$

110. A particle of mass $$10\,g$$  moves along a circle of radius $$6.4\,cm$$  with a constant tangential acceleration. What is the magnitude of this acceleration, if the kinetic energy of the particle becomes equal to $$8 \times {10^{ - 4}}J$$   by the end of the second revolution after the beginning of the motion?

A $$0.15\,m/{s^2}$$
B $$0.18\,m/{s^2}$$
C $$0.02\,m/{s^2}$$
D $$0.01\,m/{s^2}$$
Answer :   $$0.01\,m/{s^2}$$