Work Energy and Power MCQ Questions & Answers in Basic Physics | Physics

Learn Work Energy and Power MCQ questions & answers in Basic Physics are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

181. The position of a particle of mass $$4\,g,$$  acted upon by a constant force is given by $$x = 4{t^2} + t,$$   where $$x$$ is in metre and $$t$$ in second. The work done during the first $$2$$ seconds is

A $$128\,mJ$$
B $$512\,mJ$$
C $$576\,mJ$$
D $$144\,mJ$$
Answer :   $$576\,mJ$$

182. A body of mass $$'m ’,$$  accelerates uniformly from rest to $$'{v_1}'$$  in time $$'{t_1}'.$$  The instantaneous power delivered to the body as a function of time $$'t '$$  is-

A $$\frac{{m{v_1}{t^2}}}{{{t_1}}}$$
B $$\frac{{mv_1^2t}}{{t_1^2}}$$
C $$\frac{{m{v_1}t}}{{{t_1}}}$$
D $$\frac{{mv_1^2t}}{{{t_1}}}$$
Answer :   $$\frac{{mv_1^2t}}{{t_1^2}}$$

183. A particle of mass $$m$$  is moving in a circular path of constant radius $$r$$  such that its centripetal acceleration $${a_c}$$  is varying with time $$t$$  as $${a_c} = {k^2}r{t^2}$$   where $$k$$  is a constant. The power delivered to the particles by the force acting on it is:

A $$2\pi m{k^2}{r^2}t$$
B $$m{k^2}{r^2}t$$
C $$\frac{{\left( {m{k^4}{r^2}{t^5}} \right)}}{3}$$
D Zero
Answer :   $$m{k^2}{r^2}t$$

184. If the momentum of a body is increased by $$50\% ,$$  then the percentage increase in its kinetic energy is

A $$50\% $$
B $$100\% $$
C $$125\% $$
D $$200\% $$
Answer :   $$125\% $$

185. A force $$F = - K\left( {y\hat i + x\hat j} \right)$$    (where $$K$$ is a positive constant) acts on a particle moving in the $$xy$$  plane. Starting from the origin, the particle is taken along the positive $$x$$ axis to the point $$\left( {a,0} \right),$$  and then parallel to the $$y$$ axis to the point $$\left( {a,a} \right).$$ The total work done by the force $$F$$ on the particle is

A $$ - 2K{a^2}$$
B $$2K{a^2}$$
C $$ - K{a^2}$$
D $$K{a^2}$$
Answer :   $$ - K{a^2}$$

186. A block of mass $$0.50 \,kg$$  is moving with a speed of $$2.00\,m{s^{ - 1}}$$   on a smooth surface. It strikes another mass of $$1.00 \,kg$$  and then they move together as a single body. The energy loss during the collision is-

A $$0.16\,J$$
B $$1.00\,J$$
C $$0.67\,J$$
D $$0.34\,J$$
Answer :   $$0.67\,J$$

187. A body of mass $$1\,kg$$  begins to move under the action of a time dependent force $$\vec F = \left( {2t\hat i + 3{t^2}\hat j} \right)N,$$     where $${\hat i}$$ and $${\hat j}$$ are unit vectors along $$x$$ and $$y$$ axis. What power will be developed by the force at the time $$t$$ ?

A $$\left( {2{t^2} + 3{t^3}} \right)W$$
B $$\left( {2{t^2} + 4{t^4}} \right)W$$
C $$\left( {2{t^3} + 3{t^4}} \right)W$$
D $$\left( {2{t^3} + 3{t^5}} \right)W$$
Answer :   $$\left( {2{t^3} + 3{t^5}} \right)W$$

188. A block of mass $$m = 0.1\,kg$$   is connected to a spring of unknown spring constant $$k.$$ It is compressed to a distance $$x$$ from its equilibrium position and released from rest. After approaching half the distance $$\left( {\frac{x}{2}} \right)$$ from equilibrium position, it hits another block and comes to rest momentarily, while the other block moves with a velocity $$3\,m{s^{ - 1}}.$$
The total initial energy of the spring is

A $$0.3\,J$$
B $$0.6\,J$$
C $$0.8\,J$$
D $$1.5\,J$$
Answer :   $$0.6\,J$$

189. A particle, which is constrained to move along the x-axis, is subjected to a force in the same direction which varies with the distance $$x$$ of the particle from the origin as $$F\left( x \right) = - kx + a{x^3}.$$     Here $$k$$  and $$a$$  are positive constants. For $$x \geqslant 0,$$  the functional form of the potential energy $$U\left( x \right)$$  of the particle is-

A Work Energy and Power mcq option image
B Work Energy and Power mcq option image
C Work Energy and Power mcq option image
D Work Energy and Power mcq option image
Answer :   Work Energy and Power mcq option image

190. A ball whose kinetic energy is $$E,$$ is projected at an angle of $${45^ \circ }$$ to the horizontal. The kinetic energy of the ball at the highest point of its flight will be

A $$E$$
B $$\frac{E}{{\sqrt 2 }}$$
C $$\frac{E}{2}$$
D zero.
Answer :   $$\frac{E}{2}$$