Work Energy and Power MCQ Questions & Answers in Basic Physics | Physics

Learn Work Energy and Power MCQ questions & answers in Basic Physics are available for students perparing for IIT-JEE, NEET, Engineering and Medical Enternace exam.

41. A ball dropped from a height of $$2\,m$$  reaches to a height of $$1.5\,m$$  before hitting the ground. Then the percentage of potential energy lost is

A 25
B 30
C 50
D 100
Answer :   25

42. A position dependent force
$$F = \left( {7 - 2x + 3{x^2}} \right)N,$$
acts on a small body of mass $$2\,kg$$  and displaces it from $$x = 0$$  to $$x = 5m.$$  Work done in joule is

A 35
B 70
C 135
D 270
Answer :   135

43. A stone is tied to a string of length $$l$$ and is whirled in a vertical circle with the other end of the string as the centre. At a certain instant of time, the stone is at its lowest position and has a speed $$u.$$ The magnitude of the change in velocity as it reaches a position where the string is horizontal ($$g$$ being acceleration due to gravity) is

A $$\sqrt {2\left( {{u^2} - gl} \right)} $$
B $$\sqrt {{u^2} - gl} $$
C $$u - \sqrt {{u^2} - 2gl} $$
D $$\sqrt {2gl} $$
Answer :   $$\sqrt {2\left( {{u^2} - gl} \right)} $$

44. At time $$t = 0s$$  particle starts moving along the $$x$$-axis. If its kinetic energy increases uniformly with time $$t,$$ the net force acting on it must be proportional to

A $$\sqrt t $$
B constant
C $$t$$
D $$\frac{1}{{\sqrt t }}$$
Answer :   $$\frac{1}{{\sqrt t }}$$

45. A rubber ball is dropped from a height of $$5m$$  on a plane, where the acceleration due to gravity is not shown. On bouncing it rises to $$1.8\,m.$$ The ball loses its velocity on bouncing by a factor of

A $$\frac{{16}}{{25}}$$
B $$\frac{2}{5}$$
C $$\frac{3}{5}$$
D $$\frac{9}{{25}}$$
Answer :   $$\frac{2}{5}$$

46. A body falls freely under gravity. Its velocity is $$v$$ when it has lost potential energy equal to $$U.$$ What is the mass of the body?

A $$\frac{{{U^2}}}{{{v^2}}}$$
B $$\frac{{2{U^2}}}{{{v^2}}}$$
C $$\frac{{2U}}{{{v^2}}}$$
D $$\frac{U}{{{v^2}}}$$
Answer :   $$\frac{{2U}}{{{v^2}}}$$

47. A collision occurs between two identical balls of mass $$m$$ each, moving with velocities $${\overrightarrow u _1}$$ and $${\overrightarrow u _2}.$$  If the collision is head on and the energy lost in the collision is $$\Delta E = \frac{3}{{16}}{\left( {{{\overrightarrow u }_1} - {{\overrightarrow u }_2}} \right)^2}$$    then the coefficient of restitution is

A 0.25
B 0.75
C 0.5
D 0.9
Answer :   0.5

48. The energy content of gasoline is $$3.6 \times {10^7}\,J/L.$$    A motor with an efficiency of $$20\% $$  is needed at full output power of $$45\,kW$$  for $$50.0$$  minutes. How many litres of gasoline are required to operate the motor for this amount of time ?

A $$0.31\,L$$
B $$0.38\,L$$
C $$1.6\,L$$
D $$19\,L$$
Answer :   $$19\,L$$

49. The work done by a force $$\overrightarrow F = \left( { - 6{x^3}\hat i} \right)N,$$    displacing a particle from $$x = 4\,m$$   to $$x = - 2\,m$$   is

A $$360\,J$$
B $$240\,J$$
C $$-240\,J$$
D $$-360\,J$$
Answer :   $$360\,J$$

50. An escalator has $$2400\,W$$  of power available to move passengers from the first floor of a mall to the second, $$6.0\,m$$  vertically. If the average mass of the passengers is $$65\,kg,$$  what is the maximum number of passengers that can be carried to the second floor in $$1.0$$ minute?
Work Energy and Power mcq question image

A 4
B 5
C 22
D 37
Answer :   37